Przegląd warzywniaka w listopadzie
Listopad to czas jesienny. Warto w tym zmiennym dla nas czasie zadbać o prawidłową dietę. Jest to czas gdy zaczynamy zakładać płaszcze, klapki czy sandały zamieniamy na kryte buty. Nieodzownym elementem jest również parasolka, która często w tym chłodnym, dość nie przyjemnym czasie się sprawdza. Warto zadbać o swoje zdrowie i pomyśleć nad zbilansowaną dietą bogatą w wartościowe mikro i makro składniki. W listopadzie królują w naszych dietach takie warzywa i owoce jak: jarmuż, dynia, szpinak, cebula, papryka oraz jabłka, śliwki gruszki czy również żurawina.
Większość warzyw i owoców kupujemy od lokalnych rolników/sadowników. Zaopatrujemy się w jak najlepsze produkty. Korzystamy z sezonowych darów natury, gdyż w tym czasie są one najbardziej urodzajne, najsmaczniejsze oraz najzdrowsze.
Jarmuż charakteryzuje się dużą ilością białka witamin C, witaminy B oraz PP, E K i H. Z soli mineralnych jarmuż wyróżnia się zawartością wapnia, fosforu, potasu, żelaza i magnezu. Więcej witaminy C zawiera tylko papryka i natka pietruszki. Ceniony jest za właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniacze. Jarmuż zawiera w sporych ilościach witaminy i pierwiastki, które wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego. Z pierwiastków dominują potas, dzięki któremu naczynia krwionośne są bardziej drożne, co sprawia, że krew krąży swobodniej (efektem jest spadek ciśnienia) i wapń, który odgrywa ważną rolę w prawidłowym pompowaniu krwi do wszystkich tkanek ciała.
Papryka posiada wiele wartości odżywczych w zależności od koloru. Jest bogata w beta-karoten i witaminę C. Zielona zaspokaja organizm w kwas foliowy i witaminę E. Żółta i pomarańczowa ma dużo luteiny. Każda zawiera komplet witamin B oraz wapń, potas, żelazo, magnez i miedź. Intensywnie wybarwione papryki są (obok pomidorów) także źródłem likopenu, który znany jest ze swoich właściwości przeciwnowotworowych.
Jabłka czyli to co my Warecczanie lubimy najbardziej 😉 Przyjeżdżając do Warki nie da się pominąć widoku pięknych jabłoni. Jabłka posiadają ponad 20 cennych składników. Od witamin A, B1, B2, B6, B12, C, E po kwasy owocowe, przeciwutleniacze, pektyny, błonnik, kwasy foliowe. Ze pierwiastków należy wymienić potas, krzem, sód, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, miedź, mangan i jod. Jabłka posiadają tylko 90 kalorii, dlatego zalecane są w czasie odchudzania. Poprawimy jakość skóry i odżywimy ją, ale zmniejszymy ryzyko zachorowania na takie schorzenia przewlekłe jak choroby serca czy cukrzyca.
FIT Wujek to gwarancja jakości i dobrego smaku. Zapraszamy 😊
Witaminy na jesień
Witaminy C
Najwięcej Witaminy C w śród warzyw zawiera papryka, brukselka oraz kalarepa. Natomiast największą ilość witaminy C w owocach zawierają kiwi, cytryna oraz czarna porzeczka.
Dlaczego warto spożywać owoce które są bogate w wit. C?
Witamina C uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne, co zapobiega łatwemu tworzeniu się sińców, krwotoków czy krwawień dziąseł. Hamuje także utlenianie „złego” cholesterolu LDL, a co za tym idzie – doprowadza do zmniejszenia patologicznych zmian miażdżycowych. Witamina C zmniejsza ryzyko kontuzji, gdyż bierze udział w procesie tworzenia kolagenu, który jest składnikiem chrząstek stawowych. Kwas askorbinowy pełni rolę odpornościową. Jest to bardzo ważna rola w czasie jesiennym, gdyż dosięgają nas infekcje i spada nasza odporność.
Witamina D
Nazywana jest również witamina słońca. Witamina D jest pozyskiwana przez naszą skórę w czasie ekspozycji słonecznej. W czasie jesiennym przebywamy na świeżym powietrzu znacznie rzadziej. W cateringu Fit Wujek witaminę D znajdziecie w daniach zawierających mleko, jajka, pieczonego łososia oraz dorsza. W okresie jesiennym szczególnie dbamy o odporność i zdrowie naszych klientów.
Witaminy z grupy B
Bardzo dobrze wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego. Pozytywnie wpływa na nastrój i samopoczucie. Łagodzi skutki stresu oraz napięcia nerwowego. Bardzo ważnymi składnikami diety każdego człowieka powinny być owoce i warzywa, szczególnie bogate w witaminy. Największą zwartość witamin z grupy B posiadają banan, jabłko, pomidor, fasola biała, zielony groch oraz marchew.
Witamina A
Przyczynia się do zwiększenia odporności organizmu na choroby, przede wszystkich górnych dróg oddechowych. Odgrywa główną rolę dla zmysłu wzroku. Witaminę A w naszych FIT dietach znajdziecie w daniach które zawierają marchew, jarmuż, szpinak, dynie, śliwki oraz wiśni. Witaminę A posiada również naturalny MIÓD. Nasza firma zaopatruję się w lokalnej rodzinnej pasiece w Warce.